Yurt Dışında Eğitim Alanlar için Diploma Denklik Başvuru Süreci
Yurt dışında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora eğitimini tamamlayan kişilerin diplomalarının Türkiye’de geçerli olabilmesi için denklik işlemlerini gerçekleştirmiş olması gereklidir. Bu süreçte Yükseköğretim Kurulu (YÖK) ve Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) gibi kurumlar önemli bir rol oynar. Peki, denklik nedir, neden gereklidir ve başvuru sürecinde nelere dikkat edilmelidir? Sorularının yanıtlarını blog içeriğimizde bulabilirsiniz.
Eğitim Denklik Nedir?
Eğitim denklik, yurt dışında alınan bir diplomanın Türkiye’deki eğitim seviyesine denk olup olmadığının belirlenmesi için yapılan bir değerlendirme sürecidir. Denklik sayesinde yurt dışında aldığınız diplomanız ile Türkiye’deki iş ve eğitim hayatına adım atabilirsiniz. Başvuru yapmadan önce YÖK ve ÜAK’ın değerlendirme kriterlerini dikkate alarak sürecinizi başlatabilirsiniz. Değerlendirme kriterleri arasında şunlar yer alır;
- Üniversitenin tanınırlığı,
- Eğitim programının Türkiye’deki programla eşdeğerliliği,
- Akademik başarı düzeyi ve alınan dersler değerlendirilir.
Ayrıca, yurt dışında alınan doktora unvanlarının Türkiye’de denkliği için Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) sorumludur. Başvurular, e-Devlet üzerinden “Yurtdışı Unvan Denklik Başvuru İşlemi (Doktora/Sanatta Yeterlik)” hizmeti kullanılarak yapılmaktadır.